Hammasimplantit ovat hyödyllisiä, jos on tarvetta saada tukeva perusta kruunuille tai silloille.

Milloin tarvitsen hammasimplantin?

Hammaspuutoksia voidaan korvata monin tavoin, esimerkiksi erityyppisillä irrotettavilla proteeseilla tai kiinteillä silloilla. Kaikkia hammaspuutoksia ei tarvitse korvata lainkaan. Hammasimplantit ovat hyödyllisiä, jos on tarvetta saada tukeva perusta kruunuille tai silloille. Hammasimplanteilla voidaan myös parantaa huonosti pysyvien proteesien toimintaa. Hammasimplantin tarpeen arvioinnin tekee implantteihin perehtynyt hammaslääkäri, joka käy eri hoitovaihtoehdot läpi yhdessä potilaan kanssa. Jos on mahdollista niin saatamme pyrkiä tekemään hammasimplantin laiton jo hampaan poiston yhteydessä. Tästä kerromme lisää alempana.

Miten?

Yleisimmin hammasimplantteja käytetään korvaamaan yksi tai tai kaksi puuttuvaa hammasta. Implantin asennus leukaluuhun voidaan tehdä paikallispuudutuksessa. Implantin laitto ei aiheuta kipua ja toipuminen yksittäisen implantin laitosta on nopea. Leikkausalueella voi olla arkuutta muutama päivä toimenpiteen jälkeen. Implanttihoidon jälkeen potilaalle määrätään antibioottikuuri.

Yksittäisten hammaspuutosten korvaamisen lisäksi hammasimplanteilla voidaan korvata jopa kaikki ylä- tai alaleuan puuttuvat hampaat. Tällöin leukaluuhun asennetaan 4–8 hammasimplanttia leukaa kohti ja niiden varaan kokoleuan silta. Laajoissa implanttileikkauksissa joudutaan yleensä tekemään luusiirteitä käyttäen joko omaa luuta tai keinoluuta. Näissä laajoissa tapauksissa pidempään parantumisaikaan täytyy varautua.

Välitön implantointi?

Välittömässä implantoinnissa hammasimplantti asennetaan jo hampaan poiston yhteydessä. Tämä on potilaalle helpompi, nopeampi ja edullisempi tapa saada uusia hampaita kuin perinteinen implantointitekniikka. Myös esteettinen lopputulos on paremmin ennakoitavissa luu- ja ienkudoksen säilyessä poistoa edeltävällä tasolla. Perinteisesti hampaan poiston jälkeen on odotettu 6 kuukautta hampaan poistokuopan luutumista ennen hammasimplantin asettamista, jonka jälkeen implantin luutumista on vielä odotettu 3 kuukautta ennen lopullisen kruunun/sillan asettamista. Välittömän implantoinnin aikataulu alusta loppuun voi olla yleensä vain 3 kuukautta. Esteettisellä etualueella poiston ja implantoinnin yhteydessä tehdään aina väliaikainen kruunu tai silta. Potilas voi siis hymyillä heti toimenpiteen jälkeen.

Välittömän implantoinnin onnistuminen on samaa luokkaa kuin perinteisellä tekniikalla eli n.99%. Käytämme välittömässä implantoinnissa Megagenin Anyridge implantteja (www.imegagen.com), jotka soveltuvat poikkeuksellisen hyvin välittömään implantointiin. Implantoinnin yhteydessä käytettävä keinoluu on Osteobiolin tuotteita (www.osteobiol.com).

Välittömän implantoinnin edut

- Hoitoon vaaditaan vähemmän käyntejä

- Kustannustehokas

- Esteettinen lopputulos paremmin ennakoitavissa

Riskit

Terveellä tupakoimattomalla potilaalla implanttileikkauksen epäonnistuminen on erittäin harvinaista. Epäonnistumisriskiä lisäävät tupakoinnin lisäksi myös jotkut yleissairaudet kuten diabetes. Laajojen luusiirteiden tarve arvioidaan myös mahdollisena riskinä ennen toimenpidettä.